מחלת הפסוריאזיס, או בעברית "ספחת" או בסינית "YING XIE BING".
כמו כל שאר מחלות העור זו מחלה עקשנית ולא קל לטפל בה. הרפואה הרגילה עוד מתמודדת איתה ועדיין אין תשובות ברורות מהו בדיוק הגורם למחלה או איך אפשר לרפא אותה. ההשערה הטובה ביותר כיום היא שמדובר על מחלה אוטואמונית (כלומר שמערכת החיסון פוגעת בגוף עצמו). במצב תקין לוקח לתאי העור בערך חודש להגיע אל השכבה החיצונית, אצל מי שסובל מפסוריאזיס התהליך מתרחש בפחות מ4 ימים, התאים מגיעים אל השכבה החיצונית לפני שהם "מוכנים" וקשה להם להתמודד עם העולם החיצון, הם שולחים אותות מצוקה שמרחיבים את כלי הדם, אבל במקום לעזור זה רק מחמיר את הבעיה ויוצר את הנגעים והפצעים האופיניים שמתוארים כרובד דלקתי אדום עם גבולות ברורים. בגלל יצירת התאים המהירה (פי 7 בחישוב גס) מתקבלים תאים מתים רבים שאנחנו מזהים כקשקשים לבנים או אפורים שמתפתחים על הנגעים עצמם וגם נושרים ממנו. המחלה עצמה היא כרונית, יש בה עליות ויש ירידות, בדרך כלל בקיץ יש שיפור ובחורף החמרה. לרוב המחלה יוצרת מצוקה נפשית לא קלה, הגרד המציק, הפצעים שבקושי מחלימים וכל שאר התסמינים מובילים לדיכאון ומרתיעים את הסביבה, למרות שהמחלה כלל אינה מדבקת.
יש לרופאים אינדקס מתוחכם לסיווג חומרת המחלה שנקרא PASI ונע בין 0 ל72, הוא מדבר על אחוזי העור הנגועים בגוף, אבל יש דרך הרבה יותר פשוטה לבדוק את חומרת המחלה, בעזרת כף היד. שטח כף היד מייצגת 1% משטח העור על הגוף, ואפשר להשוות איתה את כמות האחוזים הפגועים על העור, אם יש פחות מ3% המחלה קלה, 3-10% בינונית ויותר מ10% מצביעים על מצב קשה. אבל מניסיוני האישי ובטח כמו שאתם כבר מנחשים, למי שחולה בפסוריאזיס פחות אכפת מהסיווגים האלה – כולם סובלים.
2% מהאוכלוסיה סובלים מפסוריאזיס, מכל סוגיו ורמותיו והגילאים הכי נפוצים להתפרצות המחלה הם 16-22 או 57-60 ואין הבדל בין גברים ונשים.
אז אילו דברים נחקרו והתגלו כגורמים לפסוריאזיס?
רקע משפחתי גנטי – אם לאחד מההורים שלך יש פסוריאזיס, כנראה שגם לך יהיה ביום מן הימים.
טראומות או פציעות לעור – לפעמים גרמו להתפרצות של המחלה.
דלקות גרון חוזרות של סטרפטוקוק בילדות.
תרופות מסויימות בינהן לתיום או תרופות למלריה יכולות לעורר את המחלה.
וכמובן כמו תמיד: אלכוהול, עישון וסטרס.
יש לפסוריאזיס המון צורות ושמות
PLAQUE "ספחת רובדית" בעברית, הצורה השכיחה ביותר של המחלה (80% מהחולים) ומתבטאת בנגעים שגודלם מתחיל מנקודות קטנות ויכול להגיע לגודל של מטבעות עם המון קשקשים ואם מגרדים אותם נפתחים פצעים קטנים ומציקים.
GUTTATE נגעים בצורה טיפתית שמתפרצים בעיקר בילדים.
PUSTULAR צורה נדירה יותר בה הנגעים מוגלתיים ומופעים במהירות.
PALMO PLANTAR PUSTULOSIS גם בצורה המוגלתית ומתרכזת בכפות הידיים והרגליים בלבד.
ACROPUSTULOSIS תוקפת אזור קטן בקצות האצבעות והבוהנות, אבל יוצרת עיוותים בציפורניים.
INVERSE פסוריאזיס בלי קשקשת שמופיע לרוב בבתי השחי, המפשעות, מתחת לשדיים או באברי המין.
ERYTHRODERMIC סוג נדיר וחמור שכולל את עור כל הגוף ויכול אפילו לסכן חיים.
איך הרפואה המערבית מטפלת במחלה?
עוד לא נמצא לה מרפא, יש טיפולים שמקלים על התסמינים, כל מיני משחות שגורמות לקילוף של הקשקשת או סטרואידיות נגד דלקות, ויש כאלו שמבוססות על זפת וויטמין די ומאיטות את חלוקת בתאים.
במקרים החמורים ביותר יעשה שימוש בתרופות שמדכאות את המערכת החיסונית וגורמות לשגשוג מהיר של תאי העור.
אפשר גם להימנע מתרופות בקלות כי במקרים רבים קרינת השמש מסייעת בצורה משמעותית, לכן ביקור של סוף שבוע מרגיע בים המלח (שהוא המקום הנמוך ביותר בעולם והסיכוי להישרף בו מהשמש הוא הנמוך ביותר) יכול לשפר את המצב בצורה משמעותית.
ואיך הרפואה הסינית מתייחסת לכל זה?
כמו תמיד הרפואה הסינית מטפלת באדם ולא במחלה, כך שיכולים להיות שני מטופלים עם אבחנה דומה של הרפואה המערבית אך אטפל בכל אחד מהם בצורה שונה בגלל שהאבחון הסיני שאבצע יגיע למסקנות שונות אצל כל אחד.
חוץ מהתשאולים והבדיקות הרגילות גם אסתכל על הצורות, הצבעים והמצב הכללי של הנגעים, במקרה של קשקשת רבה ויובש אבחר בטיפול שמלחלח את העור ומחזק את יכולות הלחלוח של הגוף עצמו, אם הפצעים אדומים וגועשים אבחר לקרר את הגוף ואם הם חיוורים ודהויים אבחר לחזק אותו.
לאחר סידרת טיפולים של דיקור סיני אפשר לראות שיפור ניכר בתסמינים ובשילוב של צמחי מרפא אפשר אפילו למנוע התפרצויות עתידיות ולמנוע את הגרד שכלכך מציק למטופלים. במקרה הזה טווינא ומגע יכולים להרגיע (הרי סטרס הוא אחד מגורמי הסיכון) ולהשכיח את הדיכאון שמלווה את המחלה וכנראה שאבחר להשתמש גם בכלים האלו במהלך סדרת הטיפולים.
אני לומד ומתפתח כל הזמן, האמת היא שהחלטתי לכתוב את המאמר הזה בעקבות הרחבה שעשיתי על מחלת הפסוריאזיס ובמהלכה נחשפתי גם לשיטות אותן לא הכרתי בעבר כמו שטיפת הפצעים בתרחיצים של צמחי מרפא סיניים או משחות שאני מתכוון לנסות ולרקוח בעצמי, גם הן כמובן מעולם הרפואה הסינית.
אז אם אתם סובלים מפסוריאזיס ורוצים להיפטר ממנו, הגעתם למקום הנכון, בואו לפגישת ייעוץ, נעשה תשאול ואבחון וכך נמצא את הדרכים הטובות ביותר של הרפואה הסינית לעזור לכם.
ואם אתם מכירים מישהו שסובל מפסוריאזיס, קודם כל תנו לו חיבוק, עכשיו כשאתם יודעים שזה לא מדבק ושכנראה מצב הרוח שלו לא בשמיים, תזמינו אותו לחופשה קצרה בים המלח, אני בטוח שגם אתם תהנו וכמובן שאתם מוזמנים להפנות אותו אלי ולעזור לו לחזור לחייך.
ברק גומבוש מטפל במחלות עור בעזרת רפואה סינית.
ความคิดเห็น